Dikkat Eksikliği (DEB)

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) Nedir ?

Dikkat eksikliği, dikkat süresinin ve yoğunluğunun kişinin yaşına göre olması gerekenden az olmasıdır. Dikkatin belirli bir noktaya toplanamaması ve kolayca dağılması, unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatsizce hatalar yapma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Anne – Babaların Gözünden Dikkat Eksikliği Olan Çocukları Tanımlamaları

-Söylediklerim bir kulağından girip diğerinden çıkıyor.

-Sanki aklı hep başka yerde, çok dalgın.

-Bilgisayar başında saatlerce oturabiliyor ama ödev başında en çok 10 dakika

-Çok sık eşya kaybediyor

-Ödev başında çok yavaş, 10 dakikalık işi 3-4 saatte bitiremiyor

Öğretmenin Gözünden Dikkat Eksikliği Olan Çocukları Tanımlamaları

-Dersi dinlemiyor, sürekli etrafı ile ilgili ya da hayal kuruyor

-Başladığı işi bitiremiyor

-Sınavlarda dikkatsizce hatalar yapıyor

-Soruları sonuna kadar okumadan cevaplıyor

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) Belirtileri Nelerdir?

1.Belirli bir işe dikkatini vermekte zorlanır ya da okulda, ödevlerinde dikkatsizce hatalar yapar.

2.Görevler ve oyunlar sırasında dikkatini sürdürmekte zorlanır

3.Kendisiyle konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür.

4.Okulda ya da evde verilen görevlerle ilgili yönergeleri takip edemez ve başladığı işi bitiremez

5.Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanır

6.Uzun süreli zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınır, sevmez ya da yapmak istemez ( Ev ödevi, okul etkinlikleri gibi)

7.Etkinlikler için gereken eşyalarını kaybeder

8.Çevresindeki uyaranlarla dikkatini kolayca dağılır

9.Günlük etkinliklerde unutkandır.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEP) Tedavisi

1.İlaçlı Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tedavisi:

Dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçların bir kısmı santral sinir sistemine etki eden sentetik uyarıcılardan oluşur. Tedavi sürecinde dikkat eksikliği ilacı ortalama 1 yıl kullanılarak sonuç alınabileceği gibi uzun yıllar ilaç kullanımı da gerekebilir. Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye’de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta’nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.

2.İlaçsız Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tedavisi:

İlaçsız dikkat bozukluğu tedavisi için en etkili yöntem düzenli egzersiz yapmaktır. Bu egzersizlerin büyük bir bölümünü beyin egzersizleri; küçük bir kısmını ise fiziksel egzersizler oluşturur.

Beyni tembelleştirip çeşitli fonksiyonlarında (örn:dikkat ve konsantrasyon) kayıplar yaşamamak için fiziksel egzersizler gibi beyin egzersizlerine de ihtiyaç vardır. Gündelik yaşantımızda beynimizi kullanıyoruz ve mecburen yaptığımız bu davranışın egzersiz niteliği var fakat dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) ile savaşıyorsak beyin egzersizleri konusunda daha bilinçli ve seçici olmamız gerekmektedir.

Fiziksel egzersizler kalp ritmini hızlandırdığı için beyne giden kan akışı da hızlanır. Dolayısıyla beyne daha çok oksijen taşınmış olur. Fiziksel egzersizlerde hormon salgılanması daha sağlıklı olur ve buna bağlı olarak beyin hücrelerinin büyüyüp gelişmesi desteklenmiş olur. Dolayısıyla çeşitli spor faaliyetlerinin dikkat bozukluğu tedavisinde ilaçsız yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Hiperaktif tedavisi için de çeşitli spor faaliyetlerine katılım tavsiye edilir çünkü hiperaktif çocukların tedavisi için vücut enerjisinin doğru yönde kullandırılması etkili olacaktır.